Terug naar de Homepage

HDPE staat voor How Density Poly Ethyleen, dat betekent polyethyleen met een Hoge Dichtheid. HDPE is een thermoplastisch polymeer met bijzonder veel goede eigenschappen. De flexibiliteit en taaiheid maken HDPE het tot een ideaal materiaal voor afvalzakken.Om HDPE zakken te produceren, smelt men korrels HDPE granulaat met behulp van een extruder. Een extruder is niets meer dan een soort oven die HDPE granulaat korrels smelt en deze opblaast tot een ballon. Granulaat is de grondstof van polyethyleen. HDPE kenmerkt zich door op weinig zijdelingse vertakkingen, maar wel heel lange molecuulketens. HDPE wordt geproduceert onder een druk tot 50 bar. De temperaturen kunnen oplopen tot 150 graden celsius.

 

Granulaatkorrels zijn transparent en ter grootte van een speldenknop. Om een bepaalde kleur HDPE afvalzak te krijgen, wordt kleurstof toegevoegd. De gesmolten korrels worden een soort brei, die door de extruder opgeblazen worden tot een lange ballon. De grondstof en druk waarmee wordt geblazen bepalen de dichtheid van het product. Bij HDPE wordt lage druk gebruikt.

 

HDPE heeft een lage vertakkingsgraad en een hoge kristalliniteit, waardoor het met een relatief hoge modulus, de hoogste dichtheid heeft onder de polyethylenen. HDPE is populair als verpakkingsmateriaal en als afvalzak, vanwege de taaiheid en omdat het product reststent is tegen vetten. Van het totale productievolume is HDPE is een van de hoogste en goedkoopste polymeren.

 

De eerste polyethyleen is geproduceert in 1933, door het bedrijf Imperial Chemical Industries. HDPE is een thermoplast gemaakt van olie. Het was de eerste soort polyethyleen. Imperial Chemical Industries maakte een lange moleculaire keten van kleine koolwaterstoffen. Deze ketens van koolwaterstoffen noemen we polyethyleen.

 

HDPE is bestand tegen zuren, logen, alcohol, water, zoutoplossingen en olie. Beneden de 60 graden Celsius is HDPE met organische oplosmiddelen praktisch onoplosbaar. De chemische resistentie van HDPE maakt het tot een perfect materiaal voor afvalzakken.

 

Door polymerisatie van etheen, wordt polyethyleen gemaakt. Het samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten noemen we polymerisatie. Wanneer nafta wordt gebroken (gekraakt), wordt Etheen verkregen. Nafta is een licht aardolie derivaat. Naar schatting 1,2% van ontgonnen aardolie wordt gebruikt voor productie van polyethyleen.

 

HDPE is ten aanzien van LDPE minder vertakt (ongeveer 2% van de koolstofatomen). Door de hoge vertakkingsgraad is HDPE meer kristallijn, waardoor de dichtheid hoger is.

 

·      HDPE wordt bij lage druk gemaakt, zo'n 200 MPa  (2000 bar)

 

·      Smeltpunt HDPE ligt op circa 125 graden Celsius

 

·      De treksterkte bedraagt circa 22MPa / 2200 psi

 

·      De dichtheid van HDPE is 0,95 g/cm3

 

Polyethyleen bevat alleen koolstof en waterstof. Bij volledige verbranding in afvalverbrandingsinstallaties ontstaan daaruit alleen koolstofdioxide en water. Beide stoffen zijn niet giftig. Verbrandt polyetheen levert geen direct gevaar op voor mensen en milieu. HDPE afvalzakken reageren volkomen grondwaterneutraal.

 

HDPE is een thermoplast. Thermoplast is een kunststof materiaal dat bij sterke verhitting zacht wordt. Thermoharders zijn materialen die bij verhitting hard blijven. HDPE is 100% recyclebaar en daarmee uitstekend geschikt voor hergebruik en recycling.

 

Veruit de meeste werkwagenzakken en pedaalemmerzakken zijn gemaakt van HDPE. HDPE reageert niet bij kamertemperatuur, behalve met sterk oxiderende stoffen. Het is goed bestand tegen zuren. HDPE verdraagt constante temperaturen tot circa 120 graden Celsius.

© Hijman Schoonmaakartikelen BV

De Flinesstraat 26

1114 AL  Amsterdam-Duivendrecht

verkoop@hijman.nl

www.hijman.nl

tel.: 020 665 95 01

Heeft u nog vragen? klik dan hier!