Terug naar de Homepage

LDPE staat voor Low Density Poly Ethyleen, dat betekent polyethyleen met een Lage Dichtheid. Om LDPE zakken te produceren, smelt men korrels LDPE granulaat met behulp van een extruder. Een extruder is niets meer dan een soort oven die LDPE granulaat korrels smelt en deze opblaast tot een ballon. Granulaat is de grondstof van polyethyleen. Op moleculair niveau heeft LDPE relatief veel en lange vertakkingen. LDPE wordt onder druk van 1000 tot wel 3000 bar. De temperaturen varieren van 150 tot 300 graden celcius.

 

Granulaatkorrels zijn transparant en ter grootte van een speldenknop. Om een bepaalde kleur LDPE afvalzak te krijgen, wordt kleurstof toegevoegd. De gesmolten korrels worden een soort brei, die door de extruder opgeblazen wordt tot een lange ballon. De grondstof en druk waarmee wordt geblazen bepalen de dichtheid van het product. Bij LDPE wordt hoge druk gebruikt.

 

De eerste polyethyleen is geproduceert in 1933, door het bedrijf Imperial Chemical Industries. LDPE is een thermoplast gemaakt van olie. Het was de eerste soort polyethyleen. Imperial Chemical Industries maakte een lange moleculaire keten van kleine koolwaterstoffen. Deze ketens van koolwaterstoffen noemen we polyethyleen.

 

Door polymerisatie van ethyleen, wordt polyethyleen gemaakt. Het samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten noemen we polymerisatie. Wanneer nafta gebroken wordt (gekraakt), wordt Etheen verkregen. Nafta is een licht aardolie derivaat. Naar schatting 1,2% van ontgonnen aardolie wordt gebruikt voor productie van polyethyleen.

 

LDPE is ten aanzien van HDPE meer vertakt (ongeveer 2% van de koolstofatomen). Door de hoge vertakkingsgraad is LDPE minder kristallijn, waardoor de dichtheid lager is.

 

·      LDPE wordt bij hoge druk gemaakt, zo'n 200 MPa  (2000 bar)

 

·      Smeltpunt LDPE ligt op circa 120 graden Celsius

 

·      De treksterkte bedraagt circa 11,7 MPa / 1700 psi

 

·      De dichtheid van LDPE is 0,92 g/cm3

 

Polyethyleen bevat alleen koolstof en waterstof. Bij volledige verbranding in afvalverbrandingsinstallaties, ontstaan daaruit alleen water en koolstofdioxide. Beide zijn niet giftige stoffen. Verbrand polyetheen levert geen direct gevaar op voor mensen en milieu.

 

LDPE is een thermoplast. Thermoplast is een kunststof materiaal dat bij sterke verhitting zacht wordt. Thermoharders zijn materialen die bij verhitting hard blijven. LDPE is 100% recyclebaar en daarmee uitstekend geschikt voor hergebruik en recycling. Het bekendste voorbeeld hiervan is de KOMO huisvuilzak.

 

LDPE folie is multi inzetbaar. LDPE folie wordt het meest toegepast als hand-en machinewikkelfolie, plastic tassen, bouwfolies en natuurlijk LDPE afvalzakken. LDPE is een uiterst transparante folie zonder vertroebeling. Daardoor is LDPE folie uitstekend geschikt als verpakkingsmateriaal.

 

LDPE reageert niet bij kamertemperatuur, behalve met sterk oxiderende stoffen. Het is goed bestand tegen zuren. LDPE verdraagt constante temperaturen tot circa 80 graden Celsius. Temperaturen mogen voor een korte periode zelfs oplopen tot 95 graden celsius, zonder dat LDPE daarop reageert.

© Hijman Schoonmaakartikelen BV

De Flinesstraat 26

1114 AL  Amsterdam-Duivendrecht

verkoop@hijman.nl

www.hijman.nl

tel.: 020 665 95 01

Heeft u nog vragen? klik dan hier!